Dementievriendelijke samenleving vanuit verpleeghuis zoals De Tirrel in Winsum

Bij dementievriendelijke samenleving denken we meestal aan mensen met dementie die thuis wonen. Echter, ook binnen verpleeghuizen wordt gewerkt aan “dementievriendelijke samenleving” waarbij sprake is van ontmoeting tussen mensen met dementie en andere mensen in of uit de wijk. Zo zijn er verpleeghuisorganisaties die hun locatie een “huis in de wijk” noemen zoals het voormalige verzorgingshuis Bernlef in de gemeente Groningen. Ook zijn er verpleeghuizen waarbij de entree min of meer een winkelcentrum voor de buurt is; of, een kinderdagverblijf is opgenomen in een verpleeghuis. Zo ook het initiatief De Tirrel in Winsum waarbij iedereen van 0 tot 110 jaar welkom is.

De Tirrel
Op het terrein van De Twaalf Hoven in Winsum wordt een uniek project gerealiseerd. In de Tirrel komen zorg, onderwijs, sport en vrije tijd samen op 1 locatie. Iedereen van 0 tot 110 jaar is hier welkom.

De Tirrel staat er nog niet, maar is in oprichting. De Twaalf Hoven, o.b.s. Tiggeldobbe, c.b.s. De Piramiden en de gemeente Winsum realiseren samen dit unieke project. Daarnaast is er ruimte voor opvang van kinderen voor en na schooltijd en voor de opvang van de allerjongsten. Ook komt er ruimte voor de binnensporten in een nieuwe sporthal en voor activiteiten en faciliteiten voor de wijk. De Tirrel staat ook open voor andere partijen die zich willen aansluiten.
Het is voor de initiatiefnemers meer dan samen een gebouw of terrein delen. Het is op meerdere vlakken écht samen zijn; dus samenwerken, samenzijn en samenleven. Waarin elkaar ontmoeten voor iedereen centraal staat. De Tirrel is oorspronkelijk gestart als het project “Winsum 0-110 jaar”.

De initiatiefnemers:

“Waar gaan en staan we voor in dit project? Wat willen we uiteindelijk bereiken? En vanuit welke waarden willen we samen gaan werken? Een plek waar iedereen welkom is, waar gezorgd wordt voor en met elkaar, waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten en verrijken, waar buiten met binnen en omgekeerd verbonden is. We hebben nu de kans om deze mini-samenleving op een prachtige plek in het dorp te realiseren. Kinderen gaan er naar school. Kwetsbare ouderen wonen er. Korte bezoeken van mensen die komen voor diagnostiek of behandelingen, zoals fysiotherapie. Mensen uit de wijk, het dorp en omgeving komen er samen voor sport, activiteiten en gezelligheid. Zo ontstaat op een natuurlijke manier contact tussen al deze mensen van alle leeftijden. Elkaar zien. Met elkaar praten. Leren met en van elkaar. Kortom: men leeft met elkaar. Wij zijn ervan overtuigd dat dit positief werkt voor iedereen. Niet ieder in zijn eigen afgesloten ruimte: maar samen, zoals het leven zelf. Toen dit idee voor het eerst ontstond, hebben we met elkaar een visie opgesteld en gedeeld. Waar gaan en staan we voor? Wat willen we met dit project bereiken? Wat vinden we belangrijke waarden?”

Bron De Tirrel 27 september 2018. Meer informatie op https://www.detirrel.nl/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.