Oproep – Helpt u mee een playlist te maken met muzikale herinneringen uit de jaren ’50 en ’60 van en voor mensen met dementie uit de Provincie Groningen?

Ignar Rip gaat een playlist maken voor mensen met dementie uit de Provincie Groningen. Daarbij gaat het om liedjes of muziek die zij gehoord hebben tussen hun 15de en 25ste levensjaar. Bijvoorbeeld iemand is nu 90 jaar; geboren in 1930. Het gaat dan om muziek uit de periode 1945 – 1955. Hij is vooral op zoek naar liedjes die populair waren in de jaren ’50 en ’60.
Waarom deze periode? Deze muziek is het diepst opgeslagen is in het brein. Deze muziek activeert herinneringen, brengt de persoon met dementie in contact met zichzelf, met de omgeving en met ons.

De muziek die het diepst wordt verankerd in het brein, is de muziek die we gehoord hebben tussen onze 15e en 25e jaar. Deze muziek kan zelfs alzheimer niet vernietigen. De 15-25 muziek is een toegangspoort naar herinneringen uit die tijd. Deze herinneringen zijn zo krachtig dat mensen zich echt weer in die tijd wanen.

Het hoeft daarbij niet alleen om Groningse liedjes te gaan – natuurlijk wel mooi dat daar veel van zijn – maar om muziek waar in die periode door uw familielid (vader, moeder, oom of tante) kennis of buurman naar geluisterd werd. U kunt informatie, tips en voorbeelden vinden op de website van Ingnar Rip https://www.alzheimermuziekgeluk.nl/stap1/
U kunt uw voorstel mailen naar info@muziekgeluk.nl met in de onderwerpregel Playlist Groningen.

Ignar Rip en de MuziekgelukMethodiek
Ignar Rip is de bedenker en schrijver van de MuziekGeluk methodiek. Met behulp van de MuziekGeluk methodiek kunnen gepersonaliseerde Playlisten worden gemaakt voor mensen met dementie. Samen met zijn vader heeft hij tien jaar lang voor zijn moeder met alzheimer gezorgd. Muziek was daarbij een vast onderdeel van de zorg. Hij kwam er achter dat het inzetten van afspeellijsten horend bij een dagdeel of zorghandelingen niet zo heel gewoon is.
Dit heeft geleid tot het schrijven van een methodiek waarmee men de juiste muziek kan achterhalen en hoe je deze muziek inzet bij zorghandelingen en op de verschillenden momenten van de dag.
Resultaat: vermindering van agressie, onrust en onbegrepen gedrag. Verhoging van het welzijn van degene met dementie. Verlaging van de werkdruk en zorgzwaarte voor zowel verzorgenden als mantelzorgers.
Zo is het “muzikale” balletje gaan rollen en heeft hij nu een Nederlandse & Engelse site en traint hij verzorgenden, zzp’ers en mantelzorgers in Nederland, België en Engeland. Ook heeft hij Joy ontwikkeld.

Joy – de muziekspeler voor en door verzorgenden bij de zorg voor mensen met dementie. Ignar Rip zoekt partners voor de productie van Joy
Er is natuurlijk helemaal niets mis mee met de muziek van Frans Bauer of Andre Rieu volgens Ignar Rap maar hij vroeg zich wel af of deze muziek voldoende recht doet aan de voorkeuren van mensen met dementie.

Individuele verschillen zijn er immers al op joge leeftijd; bij het ouder worden krijgen ook mensen met dementie niet allemaal dezelfde smaak. De algemene gezelligheidsmuziek maakte ook geen onderdeel van het verlenen van de zorg gedurende de dag en avond. Immers, voorkeuren bij het opstaan kunnen anders zijn dan in de middag of de avond.

Hij ontwikkelde daarom Joy – Een wezenlijke bijdrage voor de bewoners met hun voorkeur voor muziek waarbij er sprake is van persoonsgerichte zorg die ook het werkplezier van de medewerkers verhoogt en de werkdruk vermindert.
Joy wordt ingezet bij bijv. het wakker worden (mensen worden met een prettig gevoel wakkker en de voor hen herkenbare muziek geeft hen houvast), bewegen (met Joy op de rollator met een playlist bewegen, gaan bewoners gemakkelijker vaan de woonkamer naar de huiskamer).

Meer informatie met voorbeelden op https://www.alzheimermuziekgeluk.nl/joy-de-muziekspeler/
Ignar Rip zoekt partners om Joy in productie te kunnen nemen en voor een redelijke prijs aan te kunnen bieden.

Muziektraining

In zijn Muziekgeluk training leer je hoe je muziek inzet als zorg-instrument met als resultaat:

• Zachte lieve manier van wekken
• Voorkomt onrust, spanning, roepgedrag
• Meer ruimte in de ochtendspits, minder druk op het zorgteam
• Minder agressie en stress, sneller, efficiënter werken, meer werkplezier
• Voorkomen of verminderen van medicatie en onvrijwillige zorg
• Gemakkelijk kleine beweegmomentjes door de dag realiseren
• Een echte persoons en belevingsgerichte zorg realiseren
• 50% minder onrust in de nacht
• Intuïtieve communicatie
• Welzijn verhogende

Bron en informatie https://www.alzheimermuziekgeluk.nl/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.