Oproep – Studenten doen onderzoek met en voor ouderen. Helpt u hen?

Drie onderzoeken waar studenten u bij nodig hebben.
1.Onderzoek het ervaren van gevoelens van schaamte bij vergeetachtigheid – geheugenklachten – beginnende dementie
2.Onderzoek personen alarmering verweven in kledingstuk
3.Het perspectief van kwetsbare thuiswonende ouderen op veerkracht
Het is voor een aantal studenten nu niet mogelijk om verder te gaan met hun opdracht of project waarbij ouderen of anderen gevraagd worden met hen mee te denken. Ouderen worden dus actief betrokken; niet OVER hen maar MET hen.  De afspraken met hen voor een gesprek thuis kunnen nu door de CORONA crisis niet gemaakt worden. Door een andere onderzoeksmethode te kiezen – telefonisch of digitaal – lukt het vaak wel. Daarom deze oproep om hen te helpen en daarmee ook een bijdrage te leveren.
DenkTank – 60-plus Noord heeft een aanbod gedaan aan (afdelingen van) Hogescholen en Universiteiten waarmee zij een relatie hebben, bijvoorbeeld door middel van een Ouderen & Onderwijs -groep om bij de diverse studies en opleidingen de ouderen zelf te betrekken. Informatie over DenkTank-60plus vindt u op http://www.denktank60plusnoord.nl/

 

1.Onderzoek het ervaren van gevoelens van schaamte bij vergeetachtigheid – geheugenklachten – beginnende dementie
Femke Jacobi is vierdejaars verpleegkunde (hbo) student aan de NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Zij is op dit moment bezig met haar afstudeeronderzoek. Haar onderzoek gaat over het ervaren van gevoelens van schaamte bij vergeetachtigheid/geheugenklachten/beginnende dementie. Met haar onderzoek wil zij bereiken dat het ervaren van taboe/schaamte rondom dementie in Nederland wordt doorbroken; verder onderzoekt zij wat ouderen nodig hebben om het gesprek hierover aan te gaan.
Voor haar onderzoek is zij op zoek naar (thuiswonende) ouderen met geheugenklachten/vergeetachtigheid of beginnende dementie die ervoor openstaan om hierover in gesprek te gaan. Dit gesprek zal telefonisch worden gehouden (gezien de Corona -situatie) en het gesprek zal bestaan uit een interview (ongeveer 30 minuten). Daarbij wil zij ook graag de mantelzorgers willen interviewen wanneer deze er zijn.
U kunt haar bereiken op 0681363698 of u kunt een mail sturen naar femke.jacobi@student.nhlstenden.com
Aanmelden is mogelijk tot uiterlijk vrijdag 17 april 2020.
Lees meer in haar Uitnodigingbrief – Onderzoek het ervaren van gevoelens van schaamte bij vergeetachtigheid – geheugenklachten – beginnende dementie

 

2.Onderzoek personen alarmering verweven in kledingstuk
Kiki Keukenkamp is aan het afstuderen aan de Hogeschool van de Kunsten, Kunst en Economie, in Utrecht. Hier leggen zij verbindingen tussen verschillende kunstdisciplines en het bedrijfsleven, waardoor het ondernemend vermogen en creativiteit op de proef worden gesteld. Zij opereert vanuit het werkveld design/mode. Het afgelopen half jaar heb zij een onderzoek gedaan naar personenalarmering. En op dit moment is zij aan het kijken hoe je personenalarmering kunt integreren in slimme kleding.
Huidige personenalarmeringen verschijnen in de vorm van een knop om de hals of pols waarmee men, na een val, direct een signaal kan sturen naar een meldkamer of zorgcentrale. Ook is het meestal mogelijk om zo’n systeem voor thuis uit te breiden, bijvoorbeeld met een alarmkoord voor in de badkamer of het toilet.
Maar.. stelt u zich eens voor een voor u op maat gemaakte draagbare ‘personenalarmering’ (kledingstuk). Uitgerust met geavanceerde technologie die in fysieke ongevallen binnen en buiten direct contact maakt met de professionele zorg of mantelzorger.
Hoe ziet deze er dan uit?
Om deze vraag te beantwoorden vraagt zij u om de enquête in te vullen door te klikken op de onderstaande link:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe8wG4b7YLXNIFCFH_z3LrzWpy0yZPAcWoAugFakYMJaRBbxw/viewform?usp=sf_link
Let op! Deze enquête is uitsluitend bedoeld voor respondenten die zelfstandig wonen en vallen binnen de leeftijdscategorie 60-69 jaar.
Meer informatie bij Kiki.carina@hotmail.com

3.Het perspectief van kwetsbare thuiswonende ouderen op veerkracht
Rianne Bokhoven is vierdejaars HBO Verpleegkunde studente en zij is momenteel bezig met haar afstudeeronderzoek.
Het onderzoek dat gaat over het perspectief van thuiswonende ouderen op veerkracht. Door middel van interviews wil zij dit perspectief gaan verkennen en ontdekken wat ouderen vinden van veerkracht en welke mogelijkheden zij zien om hun veerkracht te versterken, met als doel om kwetsbaarheid tegen te gaan.
Vanwege het corona-virus is het helaas niet mogelijk om interviews in de woonomgeving van ouderen af te nemen. Interviews zullen daarom telefonisch worden afgenomen en opgenomen (met behoud van privacy en zonder belkosten voor de geïnterviewde). Deelnemers zullen thuiswonende ouderen zijn van 65 jaar of ouder. Zij zal iedere potentiële deelnemer zelf telefonisch of via e-mail informeren over dit onderzoek, waarna een afspraak voor een interview kan worden gemaakt. Meer details over het onderzoek zijn te vinden in de Deelnemersinformatie Het perspectief van kwetsbare thuiswonende ouderen op veerkracht
Contact Rianne Bokhoven via de e-mail rianne.bokhoven@student.nhlstenden.com of tel. 06-45179827

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.