Vergeten – Een concert programma over dementie – Zingen in de zorg bij dementie – De muzikale sleutel naar verborgen herinneringen

Het Vergeten is een reis door het hoofd van iemand met dementie. De insteek was een persoonlijke: de directeur van het Nederlands Kamerkoor, Tido Visser, verloor zijn vader aan de gevolgen van Lewy Body Dementie. Een vrij onbekende maar heftige vorm van dementie. Vlak na zijn dood ontmoette Tido Visser Erik Bosgraaf, een virtuoos op de blokfluit, een vernieuwer van wereldklasse. Het idee ontstond samen een programma te maken over dementie.

Samenwerking
De teksten in Vergeten worden geschreven door Erik de Jong, alias Spinvis. In zijn proza en poëzie worden de grote menselijke thema’s op wrange, ontroerende of ontluisterende manier zichtbaar in het alledaagse.

Niemand minder dan acteur Arjan Ederveen kruipt in de huid van iemand met dementie. Diens 30 minuten, een spraakmakende televisieserie uit 2011, staat nog steeds op het netvlies van menige Nederlander. Of Ederveen nu in de huid van een onzekere politica kroop, een zijige televisiepresentator speelde of een eenzame bejaarde wier enige contact met de buitenwereld de telefoon was; het was allemaal even aandoenlijk, ontroerend, maar vaak ook ontluisterend.

Muziek versus tekst
Toch staat de muziek centraal in deze voorstelling. Muziek is als geen andere kunstvorm in staat om binnen luttele seconden een emotie op te roepen. Waar proza, poëzie of beeldende kunst vaak even moeten bezinken, daar kan muziek ogenblikkelijk en onverbiddelijk toeslaan.
“De voorstelling wordt confronterend, angstwekkend misschien wel, maar door dat te ondergaan leren we ook op een andere manier naar onze naaste met dementie te kijken. Misschien met nog grotere compassie, met nog meer fundamenteel begrip.” – Tido Visser.
Meer informatie op https://www.nederlandskamerkoor.nl/concertenreeks/vergeten/

Zingen in de zorg bij dementie – De muzikale sleutel naar verborgen herinneringen – Maartje de Lint
Het is haar missie om zingen een fundamentele rol te laten spelen in de zorg en het welzijn van mensen met dementie. Door het activeren van ons ultieme instrument, de stem, wil zij weer een vitale verbinding tot stand brengen tussen verborgen herinneringen en het heden.

Door -samen- te zingen worden diverse lichamelijke en hersen functies wakker ‘gemasseerd’ en wordt het herstel van interpersoonlijk contact weer mogelijk. Hier ligt de grote kracht van de meezing concerten. Niet alleen zijn deze effecten direct voelbaar en zichtbaar tijdens deze meezing concerten, ze werken nog langer door.
Een meezing concert is zowel praktisch als functioneel. Een verminderde mobiliteit vormt geen belemmering. Het biedt ruimte aan een zinvolle vrijetijdsbesteding en draagt bij aan de persoonlijke mentale ondersteuning en dagelijkse levenskwaliteit.

Voor wie?
De meezing concerten zijn voor mensen met dementie en hun begeleiders (zorg professionals, vrienden en/of familieleden). De groep bestaat uit maximaal vijftien bewoners en evenzoveel begeleiders, een pianist en zijzelf.

Waarom meezingen?
Muzikale herinneringen zijn minimaal gevoelig voor geheugenstoornissen. Feitelijk komt dit door de vroege opbouw van ons klankgeheugen, die start vanaf de 5e ontwikkelingsmaand van de foetus. Het is ook het deel van het geheugen dat het langste gezond blijft. Als muziek en klank een emotionele basis hebben worden ze in ons brein opgeslagen. Voorgoed.

Wie is zij?
Maartje de Lint werkt al meer dan 25 jaar als professioneel zangeres. Daarnaast is zij gediplomeerd trainer. Tijdens soloconcerten ervaart zij telkens weer, op een gevoelsniveau, de intensiteit van menselijke emotie vanuit het publiek. Deze sensitiviteit is haar werk, haar ambacht en de kern van kunst in het algemeen. Mensen met dementie laten volgens haar vaak een spontane reactie zien, ze staan op, beginnen te glimlachen of bewegen, en worden vaak volledig in beslag genomen door de muziek. Ze zijn tijdelijk “terug”. Laten gedrag zien dat er al een poos niet meer was …waar zij achter kwam door gesprekken achteraf met betrokkenen.
Zij koos er voor om deze toevallige ervaringen om te zetten in een project waarmee zij op structurele basis iets kon betekenen in de zorg voor mensen met dementie.
Meer informatie op http://maartjedelint.com/zingen-in-de-zorg-bij-dementie/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.