Dementievriendelijk in de praktijk in het AC Veendam op 21 november 2018

Na het symposium Dementievriendelijk Veendam op 17 oktober 2018 vindt er ook een vervolg plaats. Op 21 november in het Alzheimer Café waar in het kort de wet- en regelgeving is toegelicht met vooral ook een belangrijke taak voor de gemeente.

Een goede samenwerking tussen de huisarts, de WMO-consulent/wijkteam en verpleegkundige of casemanager dementie samen met de familie met een persoon met dementie is de basis.

Het gaat niet alleen om zorg maar ook om welzijn. Hoe ga je om met mensen met dementie is vooral een punt van ons en niet van mensen met dementie zelf ? Wij kunnen en moeten zich in hun leefwereld verplaatsen (van het hier en nu voor ons naar het hier en nu van hen zelf en dat is vaak vroeger).

Enkele voorbeelden uit de praktijk kwamen aan de orde zoals hoe je je moet verplaatsen in het dagelijks ritme van de persoon met dementie zodat er geen onrust ontstaat. Een bekend en vaak aangehaald voorbeeld is de voormalige café-eigenaar die min of meer “gedwongen” zich aan moet passen in een verpleeghuis waarbij hij vroeg in de ochtend moet opstaan om nog te kunnen ontbijten en al voor 23.00 uur in bed ligt. Natuurlijk gaan verpleeghuizen en andere vormen van wonen er steeds meer toe over dat zij zich als organisatie aanpassen aan het dagelijks ritme en leefpatroon van hun (nieuwe) bewoner.

Meer informatie
Informatie over het symposium op 17 oktober 2018 op https://www.mensenmetdementiegroningen.nl/een-200-inwoners-uit-de-gemeente-veendam-maakten-kennis-met-dementievriendelijk-veendam

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.