Boek ‘Actief Oud is Goud: Vrijwilligers in Beeld’ en helpt u de onderzoekers met de uitgave van het boek?

Actief oud is goud. Het is een veel gehoorde boodschap in deze tijd van een vergrijzende samenleving. We worden aangemoedigd tot op hoge leeftijd maatschappelijk actief te zijn. Mensen die tot op latere leeftijd actief blijven, worden gemiddeld gezonder én gelukkiger oud dan mensen die niet actief blijven. Eén van de belangrijkste vormen van maatschappelijke participatie onder ouderen vandaag de dag is vrijwilligerswerk. Maar wie zijn deze vrijwilligers? En waarom doen ze vrijwilligerswerk?

Onderzoekers Jacobien Niebuur en Nynke Smidt van de afdeling Epidemiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen deden onderzoek naar deelname aan vrijwilligerswerk. Jacobien: “In mijn promotieonderzoek onderzocht ik wie vrijwilligerswerk doet, en waarom sommige mensen op latere leeftijd wel actief zijn in het vrijwilligerswerk, en anderen niet”. Deze studies vergroten ons begrip omtrent vrijwilligerswerk. Wat ze niet laten zien, zijn de persoonlijke verhalen. Als onderzoekers praten we vaak over de groep die we onderzoeken, en lang niet altijd met de groep. Juist de persoonlijke ervaringen kunnen ons laten zien waar het echt om gaat.

Jacobien Niebuur ging in gesprek met 12 vrijwilligers tussen de 60 en 90 jaar. Fotografe Maike Klip fotografeerde deze vrijwilligers, in al hun actie, tijdens hun vrijwilligerswerk. De verhalen en portretten van deze vrijwilligers willen we nu uitbrengen in een boek: ‘Actief Oud is Goud: Vrijwilligers in Beeld’. Het wordt een mooi koffietafelboek, met inspirerende verhalen en beelden. De 12 vrijwilligers zijn heel verschillend, en allemaal vertellen ze hun eigen, unieke verhaal.

Helpt u hen het drukken en uitgeven van het boek?
Helpt u hen het drukken en uitgeven van het boek ‘Actief Oud is Goud: Vrijwilligers in Beeld’ mogelijk te maken? Dit kunt u doen door nu alvast een boek te bestellen in de voorverkoop, of een donatie te doen.

Opbrengsten naar onderzoek
Het doelbedrag van deze crowdfunding campagne is genoeg voor het drukken en uitgeven van een kleine oplage. Mocht de crowdfunding meer opleveren dan het doelbedrag, dan wordt dit bedrag gebruikt om de oplage te vergroten. Opbrengsten uit de verkoop, na het dekken van de kosten, worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek naar maatschappelijke participatie en gezond ouder worden.

Meer informatie op https://www.voordekunst.nl/projecten/10819-boek-actief-oud-is-goud

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.