De e-learning Leren over dementie is vernieuwd

Hoe kun je er als zorgmedewerker voor zorgen dat iemand met dementie zich prettig voelt? Hoe kun je onbegrepen gedrag bij mensen met dementie voorkomen? En als dit gedrag toch ontstaat, hoe kun je er dan het beste mee omgaan? Deze vragen staan centraal in de e-learning Leren over dementie.
Zorgen voor mensen met dementie kan soms een uitdaging zijn. Om op een persoonsgerichte manier voor iemand te kunnen zorgen is het belangrijk dat je iemand persoonlijk kent, zodat je aan kunt sluiten op iemands behoeften en voorkeuren. Omdat dementie een complexe aandoening is, start de e-learning met het opfrissen van de kennis over de meest voorkomende vormen van dementie.

Ook wordt er aandacht besteed aan onbegrepen gedrag en de bewustwording van wat jouw rol kan zijn in het ontstaan en/of voorkomen van dit gedrag. De volgende typen gedragingen worden behandeld: agressief, apathisch, afhankelijk, achterdochtig en rusteloos gedrag.
De e-learning is ontwikkeld in samenwerking met (leerling) verzorgenden en bestaat uit twee opeenvolgende delen. Het bevat een combinatie van diverse leermethoden: filmpjes, verschillende typen vragen en interactieve schermen wisselen elkaar af en een samenvatting van de belangrijkste informatie is terug te vinden in een bijbehorende reader. Leren over dementie wordt afgesloten met een certificaat. Daarnaast kunnen accreditatiepunten aangevraagd worden bij het Kwaliteitsregister V&VN.

Aansluiting bestaande visies en beleid
Deze persoonsgerichte benadering wordt in het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg niet voor niets geassocieerd met goede verpleeghuiszorg. Daarbij onderschrijft het Kwaliteitskader ook het belang van deskundigheidsbevordering voor o.a. verzorgend personeel. In de e-learning staat daarnaast een methodische manier van werken rondom onbegrepen gedrag centraal. Dit sluit aan bij de 8 kernelementen van onbegrepen gedrag die de Inspectie voor de Gezondheidszorg als uitgangspunt neemt voor het toezicht in de zorg voor mensen met dementie.
Bron Trimbos Instituut 11 september 2018; lees meer op https://www.lerenoverdementie.nl/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.