Gemeente Loppersum – De dorpen in: ‘Wat is er nodig om goed te kunnen leven?’

Sterke dorpen met gelukkige inwoners! Met dit doel (deze ‘eindbestemming’) zijn medewerkers van diverse welzijnsorganisaties en de gemeente Loppersum eind 2018 begonnen aan een ontdekkingsreis. Al wandelend kriskras door de gemeente, met bijzondere ontmoetingen en mooie verhalen als gevolg. De samenleving verandert. Inwoners, dorpen en organisaties zijn volop in beweging met diverse initiatieven. We zien ontzettend veel energie in de dorpen op het gebied van leefbaarheid en zorg. Dit willen we faciliteren en stimuleren. Eén van de wandelaars is John Wieringa van Zorg coöperatie Loppersum. Hij wandelde onder andere naar Middelstum. “Onderweg waren we even te gast bij de werkplaats voor mensen die in de reguliere werksituaties buiten de boot vallen. Wat me daar opviel is de goede ontspannen sfeer, de kwaliteit van het werk en het plezier van de mensen in wat ze maken.”

Aanschuiven in…
Een volgend deel van de ontdekkingsreis rijden we in een Mercedesbusje uit 1974 met de naam Neef Herbert.

In mei, juni, september en oktober 2019 gaan we onder de naam “Aanschuiven in…” de zeventien dorpen van de gemeente Loppersum in. We komen als tijdelijke gasten met dit kampeerbusje naar de dorpen toe om te kijken of we samen met inwoners iets voor het dorp kunnen betekenen. Wat leeft er? Wat is er nodig? Hoe kunnen we dat voor elkaar krijgen? Dé vraag die we inwoners willen stellen is wat heb je nodig om goed te kunnen leven?
Iedereen is welkom bij Neef Herbert voor een kopje koffie, een gezellig praatje, met vragen, met zorgen, met leuke ideeën, of gewoon omdat je even wilt kijken wat we daar nou aan het doen zijn. We zijn twee weken in Middelstum, Loppersum, Stedum en ‘t Zandt, op een vaste plek. In de overige dorpen komen we een dag(deel). We willen luisteren, praten en vooral ook dóen. Om zoveel mogelijk inwoners te betrekken organiseren we diverse activiteiten zoals een bezoek van de rijdende popschool en sportworkshops. Ook staat er een aantal afspraken op de agenda met bijvoorbeeld de dorp coöperaties. Tegelijk willen we voldoende ruimte in de agenda vrijhouden voor spontane initiatieven en afspraken. Wie wij zijn? Allemaal verschillende, betrokken mensen. Mensen die zich dagelijks bezig houden met de leefbaarheid en gezondheid van mensen.

In mei naar Middelstum
Neef Herbert staat van maandag 6 mei t/m vrijdag 17 mei op het Concordiaplein in Middelstum. Tussen 09.30 en 16.30 uur is iedereen welkom. Op 9 mei is ook een avondprogramma tot 19.30 uur.
In juni (11 t/m 21) komt Neef Herbert naar Stedum. Na de zomer (16 t/m 27 september) is Neef Herbert twee weken in Loppersum. Van 20 september t/m 11 oktober staat Neef Herbert in ‘t Zandt. Daarnaast gaat het busje ook naar de andere dertien dorpen.

“Aanschuiven in…” is een initiatief van de gemeente Loppersum, maar we werken vooral en zoveel mogelijk sámen met Stichting Welzijn en Dienstverlening, Healthy Ageing Network Northern Netherlands, woningcorporaties, dorpshuizen, dorpsverenigingen, dorpsbelangen, Vereniging Groninger Dorpen en iedereen die zich inzet voor sterke dorpen met gelukkige inwoners. Geïnteresseerde partijen zijn van harte welkom om ook mee te doen.
Bron – Gemeente Loppersum – 25 april 2019

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.