Kunnen zwakke stroomstoten op de schedel bij ouderen geheugenachteruitgang of zelfs beginnende dementie verminderen? Hersenwetenschappers van het UMCG onderzoeken het – Deelnemers gevraagd

Terwijl een deelnemer aan het onderzoek rustig op een stoel zit, krijgt hij via een apparaat op zijn hoofd zwakke stroomstootjes toegediend. Deze vorm van hersenstimulatie oftewel transcranial alternating current stimulation (tACS) doet geen pijn en heeft weinig tot geen bijwerkingen, stellen de onderzoekers.
Het idee is dat het geheugen met de stroomstootjes gestimuleerd wordt. Dat zou beginnende geheugenklachten of andere verstoringen van de hersenfunctie moeten verminderen. Het gaat de onderzoekers met name om ouderen met een zogeheten milde cognitieve stoornis; iets dat tussen normale veroudering en dementie in ligt.

Twee weken een half uurtje per dag
Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat tACS hersenfuncties kan verbeteren bij gezonde ouderen, en er zijn aanwijzingen dat dit ook bij mensen met beginnende klachten het geval kan zijn. Het doel van de behandeling is vooral om de voorkant van het hoofd en de zijkant van de bovenzijde te stimuleren, de zogeheten frontale en pariëtale hersengebieden.
In het onderzoek krijgen deelnemende ouderen (50+) twee weken lang een 20 minuten per dag hersenstimulatie. Het precieze effect van de behandeling op de hersenactiviteit wordt gemeten, onder meer met een hersen MRI, een EEG en testjes.

Aanmelding
Het onderzoek wordt gecoördineerd door hersenonderzoekers Branislava Ćurčić-Blake en André Aleman (auteur van Het seniorenbrein) van de afdeling cognitieve neuropsychiatrie van het UMCG. Mensen ouder dan 50 jaar met geheugenproblemen en woonachtig in Noord-Nederland kunnen deelnemen aan het onderzoek. Voor meer informatie en aanmelding: website http://www.cogmax.nl/  en email info@cogmax.nl of 050 3616936.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.