Website FILICA helpt ouderen en naasten bij het vinden van een nieuwe plek om te wonen met zorg

Over Filica

Heleen Hofstra neemt u graag mee in de ontwikkeling van Filica: wat is het, waarom heeft zij de website gemaakt en waarom doet het er (volgens haar) toe?

Wat is Filica?

Filica is een website die ouderen en naasten helpt bij het vinden van een nieuwe plek om te wonen met zorg, wanneer thuis wonen niet meer gaat.

Filica staat voor Finest Living & Care: vind de beste plek om te wonen met de juiste zorg. Het aantal ouderen groeit en de zorg is continu in ontwikkeling. Maar hoe werkt het nu precies, en wat is er te kiezen? Filica biedt de mogelijkheid op tijd te oriënteren en daarmee zelf regie te houden. Een toegankelijke en informatieve website.

U kunt zoeken op naam van een zorginstelling, maar ook op plaats en postcode. Daarnaast kunt u aangeven wat uw zorgvraag is en een keuze maken tussen reguliere of particuliere woonzorg.

Waarom is Filica opgezet? 

Heleen werkte als manager in een wooncentrum voor senioren. Daar zag zij van dichtbij dat er behoefte is aan een platform als Filica. Familie weet niet waar ze moeten beginnen om een plek te vinden voor hun moeder en als mantelzorger blijf je zorgen tot het echt niet meer gaat. Pas dan realiseer je je dat er lange wachtlijsten zijn en het fijner was geweest om je eerder te oriënteren. Maar ja, waar moet je dan beginnen? Dat gaf de doorslag. Versterkt door haar verlangen om te ondernemen, maar wel in iets dat zin heeft, en iets bijdraagt.

Terwijl zij de website ontwikkel komt zij het advies tegen van de Raad van Ouderen, waarin zij het ministerie van VWS adviseerde één landelijk platform te maken om mensen te helpen bij de keuze voor een zorginstelling. Het idee om Filica op te zetten en dit advies kruisen elkaar en versterkt Filica. Dit platform is een basis voor zelfredzaamheid en eigen regie. Zij heeft contact met de Raad van Ouderen. En senioren denken mee.

Op welke manier biedt Filica een oplossing? 

Filica is eenvoudig in gebruik en zeer toegankelijk. U kunt op Filica zoeken op woonplaats, waarbij zorginstellingen in de buurt getoond worden. Maar ook op naam van een instelling, particuliere of reguliere zorg en type zorgvraag. Variërend van een lichte zorgvraag tot intensieve lichamelijke zorg en dementiezorg. Ook kun je op Filica terecht voor het vinden van locaties voor tijdelijk verblijf. U vindt op deze website ook praktische informatie, zoals ‘Waar regelt u wat?’ en ‘Wat is een zorgprofiel?”.

Wat is er innovatief aan Filica?

  • het overzicht is speciaal gericht op de ouderenzorg, wanneer thuis wonen niet meer gaat
  • zoek op woonplaats of postcode en zie wat er in de buurt is
  • eenvoudig en toegankelijk, maar ook informatief
  • het brengt de ouderenzorg in beeld
  • mooie presentatie voor zorginstellingen

Hebt u vragen of tips? Heleen Hofstra komt graag met u  in contact. Mail of bel via de website https://www.filica.nl

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.