Wilt u uw leefstijl verbeteren? – Kans op dementie verkleinen of gevolgen vertragen – Doe mee aan het FINGER-NL leefstijlonderzoek voor een optimale hersengezondheid – interessante lezingen

Bent u of kent u iemand die aan de slag wilt gaan met zijn of haar leefstijl? Dan is de FINGER-NL studie interessant voor u.

Steeds meer onderzoek laat zien dat een gezonde leefstijl een positief effect heeft op het denkvermogen. Het denkvermogen gaat over dingen kunnen onthouden, nieuwe dingen kunnen leren en ergens je aandacht bij kunnen houden.

Mensen kunnen zich tot 15 april 2023 aanmelden voor deze studie.

Resultaten van de Finse studie genaamd ‘FINGER’ waren positief; de onderzoekers vonden dat een combinatie van lichaamsbeweging, gezond dieet, goede controle van de hart- en vaatgezondheid en geheugentraining de achteruitgang in het denkvermogen van ouderen kon voorkomen. Recent onderzoek laat zien dat ook andere leefstijlfactoren, waaronder beter slapen en voldoende ontspanning, mogelijk ook een positief effect kunnen hebben op het denkvermogen.
Om dit te onderzoeken in Nederland is op 27 januari 2022 de FINGER-NL studie van start gegaan.

De FINGER-NL onderzoekers willen weten of leefstijlverbeteringen zoals gezond eten, voldoende bewegen, goed slapen en geheugentraining achteruitgang in het denkvermogen kan voorkomen. Daarvoor gaan deelnemers van 60 tot 80 jaar twee jaar lang aan de slag met hun leefstijl. Het onderzoek wordt in verschillende regio’s in Nederland uitgevoerd, waaronder ook Groningen en Drachten. Is er ruimte voor verbetering in uw leefstijl en bent u woonachtig in de regio van Groningen of Drachten, meldt u zich aan voor de FINGER-NL studie.

Ook volgens de onderzoeker Sofie van Houdt van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen blijkt dat de kans om dementie te krijgen kleiner wordt als mensen er tussen hun 60st en 80ste in slagen hun hersenen te trainen en gezonder gaan leven. Haar interview “Niet roken, geen alcohol drinken en veel bewegen: een gezonde leefstijl kan dementie vertragen | Wageningen | gelderlander.nl “ kunt u vinden op https://www.gelderlander.nl/wageningen/niet-roken-geen-alcohol-drinken-en-veel-bewegen-een-gezonde-leefstijl-kan-dementie-vertragen~a9809896

Mensen kunnen zich tot 15 april 2023 aanmelden voor deze studie.

Interesse of inschrijven?
Op de website https://hersenonderzoek.nl/lopende-onderzoeken/finger-nl vindt u meer informatie over het onderzoek. Ook leest u hoe u zich kunt aanmelden. Na aanmelding wordt u telefonisch benaderd en krijgt u uitgebreide informatie over het onderzoek alvorens u naar het onderzoekscentrum op het Universitair Medische Centrum Groningen (UMCG) komt.
FINGER-NL studie wordt mede mogelijk gemaakt door Alzheimer Nederland, de Hersenstichting, Amsterdam Neuroscience en Team Alzheimer.

Gezonde leefstijl is belangrijk voor de gezondheid van uw hersenen – interessante lezingen
De eerste maand van 2023 is alweer voorbij. Wellicht staat een gezonde leefstijl op uw lijstje met goede voornemens voor dit jaar. Wist u dat een gezonde leefstijl ook belangrijk is voor uw hersengezondheid?
Afgelopen jaar in september was het Hersenfestival op de 50PlusBeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Daar werd het belang van leefstijl voor de hersengezondheid besproken in verschillende interessante lezingen. In deze special blikken wij terug op het Hersenfestival.
Heeft u het Hersenfestival gemist of wilt u terugblikken? Bekijk dan de aftermovie op Y-tube https://www.youtube.com/watch?v=5UmVJlGzRhk of lees meer op https://mailchi.mp/hersenonderzoek/pglu5aa1g3-559190?e=d1eb5ba4fd

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.