Wonen en zorgzaamheid voor en door ouderen (ook mensen met dementie) – Wat is jouw grote idee voor de toekomst van Groningen?

Hallo Groninger! Wij zijn Toukomst; een initiatief van Nationaal Programma Groningen. Zo opent de website https://www.toukomst.nl/
“Samen met jou gaan wij onze krachten bundelen om grote plannen te maken voor de toekomst van onze provincie. Hiervoor gaan we op zoek naar grote, vernieuwende en creatieve ideeën die Groningen vooruit helpen. Voor het Groningen van jou. En van je familie, vrienden en collega’s. We zijn benieuwd naar de ideeën van elke Groninger, maar vooral ook naar die van jongeren”.
U kunt zelf een idee insturen en ook de al ingediende ideeën liken als u vindt dat het een goed idee is en gerealiseerd behoort te worden.
Ook aandacht voor wonen en zorg hoe ziet hun toekomst er uit? Een aantal ideeën van en voor ouderen (ook dementie) als inspiratie maar ook om uw mening te geven door deze te liken.
1.Een woonplek voor ouderen in Muntendam
Een woonplek voor ouderen die zorg nodig hebben. Zodat zij niet hun dorp hoeven te verlaten. Zij moeten nu naar Veendam of anders in de regio.
Iedereen wil graag als je oud word daar blijven wonen waar je altijd hebt gewoond. Hebben wel meer Muntendammers op Facebook over gehad. Misschien kan het gerealiseerd worden in het oude gemeentehuis (dat staat nu toch leeg) of op een andere plek in Muntendam
2.Waardig Wonen – een thuis voor mensen met dementie
Waardig Wonen – een thuis voor mensen met dementie in elk dorp of elke wijk. Mensen met dementie kunnen blijven wonen in een eigen herkenbare omgeving. Elk huis biedt woonruimte aan maximaal vier tot vijf ouderen met dementie; gewone eengezinshuizen met een liefdevol zorgteam dat 24 uur per dag voor hen aanwezig is. In elk dorp (of wijk in de grotere plaatsen) in de Provincie Groningen behoort deze mogelijkheid moet kunnen bestaan. In overleg met de ouderen en hun mantelzorgers, de organisaties in de wijken en de dorpen moet dat mogelijk gemaakt kunnen worden. Ja toch?!! Informatie op http://www.waardigwonen.nl en het dagelijks leven in een filmpje   http://www.waardigwonen.nl/over-waardig-wonen/persoonlijke-verhalen/kleinzoon-verteld/
3.Samen ouder worden in grote boerderijen
Creëren van woongemeenschappen voor ouderen met een lichte zorgvraag als nieuwe bestemming voor leegstaande grote (monumentale) boerderijen. In Noord-Brabant en Limburg zijn voormalige seminaries of kloosters omgebouwd tot woongemeenschappen voor ouderen met een lichte zorgbehoefte.
Naar voorbeeld van de voormalige seminaries en kloosters in het zuiden van het land, zouden veel (monumentale) boerderijen met grote schuren die vaak lang leeg staan, omgebouwd kunnen worden tot kleinschalige woongemeenschappen voor ouderen, zodat ze gezelschap en hulp/zorg aan elkaar kunnen bieden (de één kan dit nog en de ander dat, zodat ze samen meer kunnen) en zo prettig en langer zelfstandig kunnen blijven wonen

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.