Bordspel rond dementie doorbreekt taboe

Ook in België is aandacht voor mensen met dementie. Zij gaan het gesprek aan om een taboe te doorbreken. Een medewerkster van een woonzorgcentrum heeft een bordspel ontwikkeld. In het spel kruipen de spelers in de huid van Angele die lijst aan dementie
Tien jaar heeft Amber ten Brink eraan gewerkt en ontelbare keren werd het getest en verbeterd, maar nu is haar educatief bordspel ‘Angèle heeft u nodig!’ eindelijk klaar. Met het bordspel wil de werkneemster van woonzorgcentrum Heilig Hart de kennis over en het omgaan met het syndroom dementie bevorderen.
Amber ten Brink is één van de activiteitenbegeleidsters in woonzorgcentrum Heilig Hart en is eveneens referentiepersoon dementie. Gisteren ( 17 september 2018) mocht ze haar zelf uitgevonden en ontworpen bordspel ‘Angèle heeft u nodig!’ voorstellen tijdens een ontmoetingsdag rond dementie in het rusthuis in Grimbergen. “In totaal heb ik er zowat tien jaar aan gewerkt”, aldus een fiere Amber ten Brink. “In al die jaren heb ik het door heel wat mensen laten testen. Niet alleen in verschillende woonzorgcentra, ook tijdens vormingen over dementie, door mantelzorgers, vrijwilligers, leerlingen van secundaire scholen en studenten hoger onderwijs. Na al die evaluaties heb ik het verschillende keren verbeterd om tot dit resultaat te komen.”

In het spel kruipen de deelnemers in de huid van Angèle, een persoon die lijdt aan dementie. “Door de ziekte is het voor haar moeilijker om met ons te communiceren”, verduidelijkt Amber ten Brink. “Daarom moeten wij toegang zoeken tot haar wereld en haar daar ontmoeten. Het vergt een bewuste inspanning om je te kunnen verplaatsen in de veranderende perceptie van een persoon met dementie. Het is als het aanleren van een nieuwe taal, zonder dat je een leerboek hebt. Met inzet, genegenheid en betrokkenheid kun je echter heel veel bereiken. Met het spel wil ik de kennis over en het omgaan met de ziekte bevorderen. Een gemakkelijke opgave was dat niet, want het spel moest zowel laagdrempelig als inhoudsvol zijn.”

Beter begrijpen
“Concreet wisselen de deelnemers van gedachten tijdens het spel over de meest gepaste omgangsvormen met personen die lijden aan dementie”, gaat de activiteitenbegeleidster van WZC Heilig Hart verder. “Ik hoop met dit initiatief bij te dragen tot een beter begrip met betrekking tot de uitdagingen waar personen met dementie tijdens hun ziekteproces voor komen te staan. Daarnaast wil ik ervoor zorgen dat zorgpersoneel en vooral mantelzorgers begrip voor zichzelf hebben. Want vaak worstelen ze onterecht met het gevoel dat ze niet voldoende doen voor diegene waarvoor ze zorgen.”

‘Angèle heeft u nodig!’ is het eerste bordspel dat Amber ten Brink ontwikkelde, maar eerder bracht ze ook al een prentenboek rond dementie op de markt. Het bordspel is vanaf nu online verkrijgbaar via de website https://www.crearepartners.com/nl/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.