Gezocht in Groningen : woningzoekende studenten en alleenstaande ouderen – Jong en Oud wonen samen

Samenwonen Jong en Oud is een vernieuwend woonconcept dat in verschillende plaatsen met succes wordt uitgevoerd, o.a. in Zwolle (info op https://www.huisassendorp.nl/ ) en Deventer (info op https://www.humanitasdeventer.nl/ ) en Utrecht (info op https://www.human.nl/een-nieuwe-morgen.html )

Hét moment om hiermee verder te gaan is aangebroken, kijkend naar het Coalitie Akkoord van gemeente Groningen. Hierin staan aanknopingspunten voor een dergelijke woonvorm.
HANNN neemt de trekkersrol op zich voor de duur van een één jaar. Humanitas en de Wetenschapswinkel UMCG staan klaar. De match tussen oudere en jongere wordt in de zomer maanden juli en augustus gefaciliteerd. Het wonen gaat in september 2019 van start voor de duur van 3 maanden. Daarna beslissen de oudere en jongere gezamenlijk of zij met elkaar verder gaan. Uiteindelijk is het doel dat de samenwoonvorm zijn thuis vindt.

Idee in het kort
Jong en oud gaan samen wonen in Groningen stad om de volgende redenen:
1. Ouderen wonen langer thuis op een veilige prettige manier, dit bevordert sociaal contact
2. Studenten kunnen op een rustige, betaalbare en betekenisvolle manier wonen tijdens hun studieperiode
3. Een win-win situatie op basis van wederkerigheid
Er wordt een verbinding gefaciliteerd tussen een student en oudere die beide behoefte hebben aan contact, een veilige woonplek en rust.

 

 

Deelnemende partijen
HANN ( https://www.hannn.eu/ ) is aanjager en trekker en het aanspreekpunt voor de samenwerkende instanties. Tijdens de pilot heeft HANNN een bemiddelingsfunctie tussen oudere en jongere, deelt onderzoeksresultaten en draagt bij aan implementatie van het concept wanneer de pilot succesvol is.
Humanitas ( https://www.humanitas.nl/afdeling/Groningen_Stad/ ) verkent de mogelijkheden voor vrijwillige ondersteuning van de matches gedurende de pilot en met het oog op structureel vervolg. Zij denkt en doet hierin mee vanuit haar expertise op het terrein van vrijwillige ondersteuning. Daarnaast draagt zij oudere deelnemers aan.
Wetenschapswinkel UMCG ( https://www.rug.nl/society-business/science-shops/geneeskunde-en-volksgezondheid/ ) onderzoekt of er animo is voor deze woonvorm en volgt de matches gedurende 3 maanden en voert onderzoek uit gericht op de onderwerpen welzijn, welbevinden en wederkerigheid.

 

Informatie en meedoen
Lijkt je wat of wil je meer informatie? Kijk op https://www.hannn.eu/nieuws/gezocht-woningzoekende-studenten-en-alleenstaande-ouderen

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.