Werkconferentie Delfzijl levert bouwstenen voor dementievriendelijk beleid – Juli 2017

De gemeente Delfzijl wil dementievriendelijk worden. Ruim vijftig personen gaven gehoor aan de uitnodiging van wethouder Meindert Joostens op 12 juli 2017 deel te nemen aan de werkconferentie Delfzijl dementievriendelijk. Dat leverde een schat aan informatie op: waardevolle bouwstenen die Delfzijl kunnen helpen een dementievriendelijke gemeente te worden.

Het onderwerp raakte de wethouder persoonlijk, omdat ook zijn vader aan Alzheimer leed. Op termijn krijgt bijna iedereen wel met dementie te maken, want de prognoses tonen een enorme groei van het aantal patiënten met dementie. In 2030 lijden zo’n 900 Delfzijlsters aan de ziekte. En die 900 hebben bijna allemaal een mantelzorger die het ook niet gemakkelijk heeft. Kortom een plan van aanpak is vereist. Daarvoor is kennis nodig; weten wat goed gaat, weten wat beter kan. Die kennis brachten de aanwezigen zeker mee: allen hadden zo hun eigen ervaringen met dementie. Vanuit persoonlijke omstandigheden of vanuit het werkveld.
Elke aanwezige kon aangeven welke onderwerpen aandacht verdienen of juist goed lopen in Delfzijl zoals: is er voldoende informatie; is er aandacht voor mantelzorg; hoe staat het met de dagactiviteiten, participatie en lichaamsbeweging.
Als gastspreker benadrukte de heer Dirkse van DemenTalent vooral de mogelijkheden die mensen met dementie nog hebben. Daarbij worden mensen met dementie gestimuleerd om vooral bezig te blijven en niet thuis achter de geraniums te gaan zitten. Zo kunnen ze – als ze dat willen natuurlijk – nog actief zijn in klusdiensten, de groenvoorziening, enzovoort. Hieruit putten ze waardigheid en het doet hen zowel lichamelijk als geestelijk heel erg goed. Verder benadrukte Dirkse dat bewegen enorm belangrijk is. Wandelen en dansen bijvoorbeeld kunnen het dementieproces vertragen. Maar ook de dagelijkse dingen in huis, die nog te vaak uit handen worden genomen, bieden al voldoende beweging.
De wethouder sprak met de aanwezigen af dat de gemeente de uitkomsten van de conferentie ter harte gaat nemen en nu verder beleid ontwikkelt. Onder de deelnemers vormden zich diverse klankbordgroepen die de diverse behandelde thema’s gaan uitwerken.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.