Ouderen uit Westerbork en Smilde mogen half jaar lang gratis alarmsysteem uitproberen – Samenwerking gemeente, corporatie, brandweer en studenten

Een mooi voorbeeld hoe ouderen op de hoogte gesteld worden van technologie zodat zij met meer zekerheid en veiligheid langer thuis kunnen blijven wonen. Het gaat hier om een alarmeringssysteem. Een stap verder zijn andere vormen van technologie en domotica die ook veiligheid en het welzijn bevorderen. Ook koken op inductie is veiliger dan op gas.

De veiligheid en zelfstandigheid van zelfstandig wonende ouderen verbeteren en hun zorgverleners ontlasten. Dat is het doel van alarmeringssysteem Leefsamen.
De gemeente Midden-Drenthe, woningcorporaties Actium en Woonservice, het Drenthe College en de brandweer starten in oktober met een proef. Vijftig huishoudens uit Westerbork en Smilde mogen een half jaar lang gratis het alarmeringssysteem uitproberen.

Op vijftig adressen in Westerbork en Smilde plaatsen studenten van het Drenthe College bij 70-plussers slimme sensoren. De woningen worden uitgerust met slimme rookmelders, een bewegingsmelder, deursensoren en een paniekknop. Bij een calamiteit worden één of meerdere contactpersonen uit het netwerk van de bewoner gealarmeerd met een appje. Zo kunnen mantelzorgers, familieleden of buren op een afstand een oogje in het zeil houden en adequaat optreden bij een noodsituatie.

Volgens wethouder Dennis Bouwma gaven veel ouderen geven aan dat ze zich soms onveilig voelen in hun woning. ,,Ze zijn bang dat ze bij een val pas na lange tijd gevonden worden of bij brand niet op tijd buiten staan. Op deze manier verbinden we zorg en slimme technieken met elkaar. Daardoor kunnen we hulp organiseren voor inwoners die graag zelfstandig willen blijven wonen, maar waar niet 24/7 een zorgverlener beschikbaar is.”
De deelnemende huishoudens proberen het alarmeringssysteem van Leefsamen de komende zes maanden kosteloos uit. In ruil hiervoor delen zij iedere maand hun bevindingen met de studenten van het Drenthe College.
Bron – Dagblad van het Noorden – 12 september 2019

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.