Zondag 3 november 2019 – Een lunch voor mensen met geheugenstoornissen of dementie en hun mantelzorgers bij Oud Cuisine – Komt u ook?

Zondag 3 november zorgt Oud Cuisine voor een lunch voor ouderen met geheugenstoornissen of mensen met dementie en hun mantelzorgers of vrienden.
Het water liep jong én oud  uit de mond bij de eerste editie van Oud Cuisine in de Eeterie De Globe.
Foto © Vlaamse Ouderenraad | Sien Verstraeten

“Iedereen was verbaasd hoe lekker het smaakte en hoe mooi de gerechten eruitzagen op het bord”, vertelt mede-initiatiefnemer Siko Oud.
Hij is één van de jongeren die samen met 12 ouderen elke eerste zondag  kookt in De Globe.
Hij bedacht het idee samen met zijn vrienden Piet Croockewit en Cas Klatte. “Het zaadje voor Oud Cuisine is een dik jaar geleden geplant. Zelf werkte hij in de horeca en thuiszorg. Piet en Cas hadden een bijbaantje in een verzorgingscomplex.”
Oud Cuisine zag dat veel ouderen het gevoel kregen buiten de maatschappij te staan. Eenzaamheid is een taboe maar Oud Cuisine is voor hen geen medelijdenproject.
Zij willen een positieve boodschap brengen.
Daarom is de insteek: heeft u zin om samen met ons te koken en andere ouderen en jongeren te leren kennen?

Wanneer, waar en hoe?
Op zondag 3 november een lunch van 11.00 tot 15.00 uur in de Eeterie De Globe aan het A-Kerkhof 22 in Groningen. Van 11.00 tot 12.00 is er de inloop met een kopje koffie, kennismaking en wordt toegelicht hoe samen de lunch wordt gemaakt. Daarbij krijgt iedereen “taakje” wat bij hem of haar past.
De gezelligheid en het elkaar ontmoeten staat daarbij voorop. Vervolgens wordt samen geluncht en nog even nagepraat.
De lunch is voor mensen met geheugenstoornissen en mensen met dementie die elk 1  mantelzorger (partner, kind of familielid) of vriend of kennis meenemen. Als er geen mantelzorger of vriend is bij alleenstaanden, dan kunt u dat bij uw aanmelding melden. Er zal dan geprobeerd worden iemand anders te vinden die met u mee kan gaan.
Het aantal deelnemers is beperkt tot 10 personen (totaal 20 mensen) uit de gemeente Groningen. Verder zijn er een aantal gasten die graag mee eten en ook gezellig mee willen doen. Totaal wordt dan gerekend op een 35 a 40 tal mensen die elkaar ontmoeten, samen koken en samen lunchen.
Oud Cuisine zorgt voor het menu en de boodschappen. De deelname is gratis. Er wordt vanuit gegaan dat u zelf voor het vervoer zorgt. Mocht dat een probleem zijn, dan kunt u dat bij de aanmelding vermelden. Als u dieetwensen heeft dan kunt u dat alvast bij de aanmelding aangeven en op de ochtend zelf ook nog zodat daar rekening mee gehouden kan worden.
Informatie en aanmelding
De aanmelding kan tot 26 oktober 2019 via oudcuisine@gmail.com .
Als u niet beschikt over internet, dan kan mogelijk uw mantelzorger u aanmelden. Als dat niet lukt, kunt u een briefje sturen naar Oud Cuisine, Eendrachtskade 10e15, 9726 CW Groningen.
Meer informatie over Oud Cuisine op Facebook https://www.facebook.com/Oud-Cuisine-464445054117085/
Overige informatie
Let’s Gro is een inspiratiefestival  – in 2019 van 30 oktober tot en met 2 november – over de toekomst van de Stad en zijn omgeving. Oud Cuisine is op 3 november 2019.
Na overleg met de projectorganisatie Lets Gro is een programma gemaakt dat gericht is op een dementievriendelijke samenleving.
Bij het maken van het programma zijn een groot aantal mensen en organisaties betrokken.
Het heeft geleid tot een aantal activiteiten waaronder ook
Wonen en dementie op 30 oktober 2019
– zie https://letsgro.nl/event/wonen-en-dementie
Mantelzorg en dementie op 30 oktober
– zie https://letsgro.nl/event/mantelzorg-en-dementie
Dementiewijs op 31 oktober
– zie https://letsgro.nl/event/bent-u-dementiewijs
Oud Geleerd, Jong gedaan op 1 november 2019
– zie https://letsgro.nl/event/oud-geleerd-jong-gedaan
Dementievriendelijk op 31 oktober 2019
– zie https://letsgro.nl/event/dementievriendelijke-samenleving
De organisaties – voor deze bijeenkomst – staan hierna vermeld met ook een korte beschrijving van wat zij doen en een link naar hun website.
Cuisine zag dat veel ouderen het gevoel kregen buiten de maatschappij te staan. Eenzaamheid is een taboe maar Oud Cuisine is voor hen geen medelijdenproject.
Zij willen een positieve boodschap brengen. Daarom is de insteek: heeft u zin om samen met ons te koken en andere ouderen en jongeren te leren kennen?
Meer informatie op Facebook – https://www.facebook.com/Oud-Cuisine-464445054117085/
Let’s Gro is een inspiratiefestival  – in 2019 van 30 oktober tot en met 2 november – over de toekomst van de Stad en zijn omgeving. Samen denken en dromen over hoe de toekomst van Groningen zou kunnen zijn en elkaar laten zien wat er nu al in Groningen gebeurt en wat wij samen voor elkaar kunnen krijgen in de nabije toekomst. Vorig jaar was het thema geluk, in 2019 is dat ‘together’. Want immers: samen maken we Groningen. Samen maken we verschil als het gaat om leefkwaliteit in onze eigen omgeving. Naar elkaar omzien is en blijft belangrijk. Meer informatie op https://letsgro.nl/
Mensen met dementie Groningen
Mensen met dementie in Groningen – In 2020 is de provincie Groningen vriendelijk voor mensen met dementie. In de provincie Groningen leven een 10.000 mensen met dementie (in Nederland een 290.000 mensen). Het aantal neemt toe en meer mensen blijven langer thuis wonen. Mensen die actief waren in de samenleving en ook willen blijven meedoen bij een vermoeden van dementie of na de diagnose dementie.
Het helpt als mensen met dementie in de provincie Groningen herkend worden maar ook erkend worden. Op de website informatie over dementie en ervaringen van mensen met dementie en hun mantelzorgers.  De belangrijke rol van mantelzorgers en de ondersteuning die zij nodig hebben. De organisaties in wonen, welzijn, ontmoeting en zorg. De wet- en regelgeving met de beleidsontwikkelingen. En, hoe ver zijn de Groninger gemeenten met de dementievriendelijke samenleving?
Elke maand een nieuwsbrief. Meer info op https://www.mensenmetdementiegroningen.nl/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.