Campagne – Medewerkers in bedrijfsleven nog onvoldoende dementievriendelijk

Op 10 mei 2019 is de campagne ‘Dementievriendelijk in je werk’ van SAMEN DEMENTIEVRIENDELIJK gestart. Hierin worden mensen die in hun werk te maken krijgen met klanten of bezoekers met dementie, opgeroepen om hun kennis over het omgaan met klanten met dementie te vergroten met een van de 11 gratis online trainingen voor specifieke beroepsgroepen. Een 80 pct van de mensen heeft al begrip voor mensen met dementie.
Medewerkers met klantcontact kunnen hun kennis over omgaan met klanten met dementie vergroten door het volgen van een gratis online training op https://samendementievriendelijk.nl/injewerk

 

Minder werkenden en méér mensen met dementie
In Nederland werken 4,2 miljoen mensen in het MKB. Zij hebben dagelijks te maken met circa 200.000 mensen met dementie die nog gewoon thuis wonen en erop uit gaan. De komende 20 jaar verdubbelt het aantal mensen met dementie wegens de vergrijzing, terwijl de beroepsbevolking juist afneemt. Minder werkenden krijgen dus te maken met méér mensen met dementie.
Minder werkenden krijgen te maken met méér mensen met dementie.

“Ik ken die meneer in de spiegel niet”
Hoe reageert de kapper wanneer de klant zijn spiegelbeeld niet herkent? Of de horecamedewerker wiens gast in het restaurant zijn lunch vergeet af te rekenen? Dementie zie je niet altijd aan de buitenkant. Toch zijn er verschillende signalen waaraan de ziekte te herkennen is.

Nog een 20 pct. onbegrip maar ook een 60 of 80 pct heeft begrip voor naaste met dementie bij de diverse beroepsgroepen.
Uit onderzoek onder 351 mantelzorgers van mensen met dementie blijkt dat goede dienstverlening nog veel te wensen overlaat. Als direct naasten weten mantelzorgers als geen ander hoe hun naaste behandeld wordt. Bij bijna 60% van de onderzochte beroepsgroepen ervaren mantelzorgers onbegrip. Met name medewerkers van gemeenten, beveiliging, banken en telefonische klantenservices kunnen hun sterk dienstverlening verbeteren. Kappers, pedicures, tandartsen en thuiszorgmedewerkers reageren goed op klanten met dementie die er nog zelfstandig op uit gaan. Circa 80% van de respondenten geeft aan dat deze beroepsgroepen begrip hebben en weten hoe ze om moeten gaan met dementie. Bron en informatie – 13 mei 2019 – https://samendementievriendelijk.nl/nieuws/start-campagne-injewerk?utm_source=twitter&utm_medium=post

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.