Teken de Petitie – Overheid praat MET mantelzorgers en niet OVER mantelzorgers!

Een initiatief van Marjolijn Bruurs en Aletta Makken van de organisatie Mantelzorgelijk. Teken de petitie op

https://mantelzorgelijk.nl/overheid-praat-met-mantelzorgers-en-niet-over-mantelzorgers/

Waarom deze petitie?
“Je voert talloze gesprekken met de gemeente maar de kern van het probleem wordt niet opgelost of niet begrepen. Je blijft er dan toch weer alleen mee zitten en dat is een eenzaam gevecht. Want er wordt gewoon niet naar je geluisterd als mantelzorger.”

Dit is slechts een voorbeeld van de zorgen die mantelzorgers hebben als het gaat om het vinden van de juiste informatie die zij nodig hebben.
Marjolijn Bruurs en Aletta Makken zijn zelf al jaren mantelzorger en zij vinden dat het 4 jaar na de decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten genoeg is. Het wordt zolangzamerhand tijd dat er beleid wordt gemaakt met input van de mantelzorgers zelf. Te vaak wordt beleid gemaakt met alleen professionals en organisaties, zonder dat de mantelzorger zelf gehoord is.
Tijdens een uitzending van De Publieke Tribune op NPO 2 op zondag 5 mei 2019 werd maar weer eens pijnlijk duidelijk dat mantelzorgers niet écht gehoord worden.
Marjolijn Bruurs: “In Nederland zijn ruim 4 miljoen mantelzorgers en als je de berichten op de sociale media ziet, is het schrikbarend om te zien hoe er met mantelzorgers wordt omgegaan. Zij worden niet gezien en niet gehoord. Er wordt OVER hen gepraat in plaats van MET hen”.
Reden voor Mantelzorgelijk om een petitie te starten die de overheid en alle gemeenten in Nederland de opdracht geeft beleid te maken met input van de mantelzorgers zelf. Mantelzorg is maatwerk en mantelzorgondersteuning zou dat ook moeten zijn.

Wat is het doel?
Mantelzorgelijk hoopt met deze petitie heel veel handtekeningen in ontvangst te nemen en zal deze vervolgens aanbieden aan de Rijksoverheid. Marjolijn: “We hopen natuurlijk dat de Tweede Kamer ons uitnodigt voor een gesprek zodat wij de petitie kunnen toelichten.”

Naam van de petitie
Overheid, praat MET mantelzorgers en niet OVER mantelzorgers!

Korte omschrijving
Er wordt 4 jaar na de decentralisatie nog te vaak gesproken OVER mantelzorgers in plaats van MET mantelzorgers en dat moet stoppen! Elke mantelzorg situatie is anders en daar zou de ondersteuning op aangepast moeten worden.
Verbetering is nodig op de volgende punten:
– De benodigde informatie vanuit gemeenten niet of nauwelijks toegankelijk is.
– Mantelzorg regelingen en waarderingen in elke gemeente anders zijn
– De huidige mantelzorgondersteuning geen maatwerk is.
– Mantelzorgers niet als ervaringsdeskundigen gezien worden en ook niet als zodanig gehoord worden.
– De huidige mantelzorgondersteuning vanuit gemeenten niet leidt tot een structurele vermindering van zorgdruk.

Zij vragen en verzoeken
Zij verzoeken de rijksoverheid en gemeenten hun beleid op mantelzorgondersteuning daadwerkelijk af te stemmen op de behoeften en input van alle mantelzorgers in Nederland.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.