Eerste Slimotheken van start in Nederland – gratis uitleen van slimme technologie

Een robotstofzuiger, een kalenderklok, een slimme deurbel, een eenvoudige tablet met beeldbellen of een makkelijke afstandsbediening. Dat is allemaal technologie om mensen te helpen. Juist voor ouderen en mantelzorgers levert dat voordelen op. Hoe handig en fijn zou het zijn als mensen zelf kunnen ervaren wat de voordelen van deze middelen zijn? Met uitleg en begeleiding hoe de voorwerpen te gebruiken. Vanaf nu is dat mogelijk!

Wanneer
Op 2 november worden in de gemeente Groningen en op 8 oktober in de gemeente Haarlemmermeer de eerste Slimotheken geopend.

Lenen en uitproberen met advies
Bij de Slimotheek kun je niet alleen producten uitproberen.

Mensen krijgen ook hulp en uitleg bij het maken van de juiste keuze uit al die producten. Dit is maatwerk, want elke leefsituatie is immer anders . Ook biedt de Slimotheek hulp bij installatie en vragen tijdens de eerste periode van gebruik. Na de gratis uitleenperiode kunnen mensen de producten aanschaffen of terugbrengen..
De gedachtegang bij dit initiatief is, dat de acceptatie van technologie bij ouderen wordt versneld wanneer ze het zelf uit kunnen proberen, met goede begeleiding. Met een simpele tablet kan men bijvoorbeeld eenvoudig beeldbellen. Dit is prettig voor de sociale contacten en helpt bij het gevoel van eenzaamheid. Juist in deze coronatijd is dat belangrijk. Daarnaast ondersteunen de technologische oplossingen mensen bij het langer zelfstandig blijven wonen.

De Slimotheek is een initiatief van GeneratieThuis in samenwerking met de gemeenten Haarlemmermeer en Groningen, de Bibliotheek Haarlemmermeer, Thuiszorg Comfort. In Groningen is dit initiatief onderdeel van de Wijkdealsamenwerking in wijkvernieuwingswijk De Wijert.

Slimotheek Groningen:
Vondelflat, Vondellaan 77, 9721 LC Groningen
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 10:00 – 16:00 uur
Contact: Telefoon Receptie 050 – 525 3121 of receptie@thuiszorgcomfort.nl

Slimotheek Haarlemmermeer:
Bibliotheek Centrale Hoofddorp, Raadhuisplein 7, 2132 TZ Hoofddorp
Openingstijden:
Dinsdag 10:00 tot 12:00 uur Donderdag 15:00 tot 17:00 uur
Contact en informatie
Mail – slimotheek@haarlemmermeer.nl
Website – https://www.debibliotheekhaarlemmermeer.nl/meedoen/slimotheek

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.