FINGER.NL onderzoek – Doet u mee en helpt u daardoor mee om meer inzicht te krijgen in hoe verbetering van leefstijl invloed heeft op een gezond brein en gezond ouder worden?

Deelnemers

Vanuit het UMCG in Groningen en vier andere universiteiten/UMCs in Nederland is het FINGER-NL onderzoek gestart. Voor dit onderzoek van 5 onderzoekscentra worden deelnemers gevraagd in de leeftijd 60-80 jaar die een eerstelijnsfamilielid (biologische ouder/broer/zus) met gediagnosticeerde dementie hebben en/of zelf merken dat hun hersengezondheid achteruit gaat.

Meer informatie en aanmelding op https://mocia.nl/onderzoeken/finger-nl

Waarom dit onderzoek en hoe?

Met uw deelname aan dit onderzoek helpt u meer inzicht te krijgen in hoe verbetering van leefstijl invloed heeft op een gezond brein en gezond ouder worden. De gemiddelde levensverwachting van mensen blijft nog steeds stijgen. Als gevolg hiervan krijgen steeds meer mensen een ongeneeslijke hersenziekte, zoals dementie. Ook steeds meer mensen merken dat hun geheugen of denkvermogen slechter wordt bij het ouder worden; dit wordt cognitieve veroudering genoemd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat verschillende factoren samenhangen met een hoger risico op achteruitgang in het denkvermogen. Het denkvermogen gaat over dingen kunnen onthouden, nieuwe dingen kunnen leren en ergens je aandacht bij kunnen houden. Factoren die samenhangen met het denkvermogen zijn bijvoorbeeld lichaamsbeweging, geheugentraining, voeding, hart- en vaatgezondheid, slaap, ontspanning en sociale activiteiten.

Uit een eerder onderzoek in Finland, genaamd FINGER, blijkt dat een combinatie van lichaamsbeweging, een gezond dieet, een goede controle van de hart- en vaatgezondheid en geheugentraining het denkvermogen van ouderen verbetert. Met het Nederlands vervolgonderzoek FINGER-NL, dat is aangepast op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten, wordt onderzocht of het positieve effect van leefstijl op het denkvermogen aangetoond kan worden.

Het FINGER-NL onderzoek duurt 2 jaar en heeft de vorm van een leefstijlprogramma. In het leefstijlprogramma worden informatie en opdrachten gegeven om succesvol te werken aan een gezonde(re) leefstijl. In dit onderzoek willen de onderzoekers testen wat het effect is van een leefstijlprogramma op het denkvermogen.

Vijf verschillende onderzoekscentra doen mee

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van vijf verschillende onderzoekscentra in Nederland, namelijk het Alzheimercentrum Amsterdam, het Alzheimer Centrum Limburg (Universiteit Maastricht), het Radboud Universitair Medisch Centrum, de Wageningen Universiteit en het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.