In 1995 werd het persoonsgebonden budget (pgb) ingevoerd. In 1995 werd het persoonsgebonden budget (pgb) in Nederland geïntroduceerd. Het markeerde het begin van een nieuwe manier van denken: mensen konden zelf de regie nemen over hun zorg en ondersteuning. Het pgb is nu niet meer weg te denken. Dankzij het pgb kunnen jaarlijks ruim honderdduizend mensen op hun eigen manier invulling geven aan hun zorgbehoefte – meer info op https://www.pgb.nl/30-jaar-pgb-en-per-saldo
Maar er is nu geen gelijk speelveld meer in een vergelijking met de tarieven bij verpleeghuizen en thuiszorg.
Mensen die zelf hun zorg regelen met een persoonsgebonden budget (pgb), kunnen steeds lastiger zorgverleners vinden. Dat zegt belangenvereniging Per Saldo, die de noodklok heeft geluid. De pgb-tarieven zijn veel minder gestegen dan de zorgkosten, waardoor zorgverleners ergens anders meer kunnen verdienen.
“Veel van onze leden laten weten dat ze hun team van zorgverleners niet meer rond krijgen”, vertelt Aline Molenaar, directeur van Per Saldo, aan de krant. “Zorgprofessionals zeggen ‘joh, ik zit nu al vijf jaar bij jou op hetzelfde loon, ik kan bij een zorgorganisatie veel meer verdienen’. Dat vinden die hulpverleners vaak hartstikke erg, maar ja, de boodschappen worden ook duurder. Voor mensen met een pgb die een team aan zorgverleners om zich heen nodig hebben, is dat heel lastig, want die zijn afhankelijk van zorg”, aldus Molenaar.
Schrijnende situaties
Molenaar vertelt dat ze schrijnende situaties tegenkomt door dit probleem. “We zien zelfs mensen die zeggen ‘ik ga dan wel twee nachten in de week niet naar bed, ik blijf wel gewoon in mijn rolstoel zitten.”
Tijdens een debat in de Tweede Kamer op 9 april 2025 hebben meerdere partijen hun onvrede geuit over pgb-tarieven. Per Saldo leverde input; zie https://www.pgb.nl/input-per-saldo-pgb-debat-9-april . Staatssecretaris Langdurige Zorg Vicky Maeijer vertelde dat ze in gesprek is met meerdere partijen en hoopt op deze manier tot een oplossing te komen.
Be the first to comment