Hoe werkt het brein? Hoe goed is jouw geheugen? En wat is dementie? Op deze vragen kun je antwoord krijgen bij BreinBieb. Kom eens langs op de spelochtenden, dam ochtenden of gespreksochtenden. U bent op 21 september welkom op de Wereld Alzheimerdag in het FORUM in Groningen.

Breinbieb – Wereld Alzheimerdag – Samen op pad, hou je brein fit! – Voorlichtingsmiddag over het geheugen op 21 september 2022

Op Wereld Alzheimer Dag is er in Forum Centrum een informatieve maar ook gezellige voorlichtingsmiddag over het geheugen. Onder het motto Samen op pad, hou je brein fit! is er met name aandacht voor het belang van beweging voor het brein. Neuropsycholoog Erik Scherder heet het publiek welkom in een speciale videoboodschap. Gastspreker is Douwe Draaisma, geheugenexpert en verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij geeft een lezing onder de titel Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt. Douwe vertelt daarin alles over wat vergeetachtigheid is en waarom herinneringen aan vroeger zo vaak naar boven komen. Om te zien wat Douwe nog weet van het aloude damspel is er een mini-damwedstrijd met niemand minder dan wereldkampioen dammen Roel Boomstra.

In de Fitter Breinquiz kan men de hersenen laten kraken terwijl Marieke van Heuvelen, bewegingswetenschapper en expert op het grensvlak van veroudering, dementie en bewegen van RUG/UMCG tips geeft over het in conditie houden van het brein! De middag wordt muzikaal omlijst door muziekband TRITS met liedjes uit de jaren 50, 60 en 70. Bert Dollekamp, onderwijskundige en promotor van het Fitter Brein project, presenteert de middag.

Wereld Alzheimerdag voorlichtingsmiddag
Forumbibliotheek Centrum, Nieuwe Markt 1 Groningen
21 september | 15.00 – 17.00 uur | gratis

De toegang tot deze middag is gratis. Iedereen is deze middag welkom maar mensen met geheugenproblemen en mantelzorgers zijn speciaal uitgenodigd.

In verband met de beperkte capaciteit is het wel nodig een kaartje te reserveren via de aanmeldknop op de Forumwebsite https://forum.nl/nl/agenda/wereld-alzheimerdag-samen-op-pad-hou-je-brein-fit

BreinBieb – Damochtenden met Fitter Brein in Groningen
Dammen is goed voor het brein! Elke eerste donderdag van de maand is er in samenwerking met HANNN Project Fitter Brein in Forumbibliotheek de Wijert een damochtend van 10.30 – 11.30 uur. De activiteit is geheel gratis en iedereen is welkom om aan te schuiven. Dammen houdt het brein fit en het is ook een gezellig spel om met meerdere generaties te beoefenen. Men kan nieuwe mensen leren kennen en een potje spelen onder het genot van een kopje koffie of thee!

Damochtend
Forumbibliotheek De Wijert, Van Lenneplaan 10 Groningen
1 september / 6 oktober / 3 november/ 1 december | 10.30 – 11.30 uur | gratis

De toegang tot deze ochtend is gratis. Iedereen is welkom maar mensen met geheugenproblemen en mantelzorgers zijn speciaal uitgenodigd.
Opgave is mogelijk door een mail te sturen naar m.hopma@forum.nl t.a.v. Marieke Hopma.

BreinBieb – Spelochtenden in Groningen en Haren
Het spelen van spellen is goed voor het fit houden van het geheugen.
Bovendien is het ook nog eens gezellig! Onder begeleiding kan men met elkaar spellen spelen uit de BreinBieb-collectie. Dit kunnen quizzen zijn, maar ook memoryspellen of puzzels. Daarnaast is er ook ruimte voor gesprek.

Spelochtenden
Forumbibliotheek De Wijert, Van Lenneplaan 10 Groningen
15 september / 20 oktober / 17 november / 15 december | 10.30 – 11.30 uur | gratis
Forumbibliotheek Haren, Brinkhorst 3 Haren
6 september / 4 oktober / 1 november / 6 december I 10.30 – 11.30 uur I gratis

De toegang tot deze ochtend is gratis. Iedereen is deze ochtend welkom maar mensen met geheugenproblemen en mantelzorgers zijn speciaal uitgenodigd.
Er is plaats voor maximaal 8 mensen.
Opgave is mogelijk door een mail te sturen naar m.hopma@forum.nl t.a.v. Marieke Hopma.

BreinBieb – UP! Gespreksochtenden in Haren
In samenwerking met Humanitas gaan er vanaf september UP! gesprekken van start in Forumbibliotheek Haren. Vervolgens kan men iedere derde woensdag van de maand aanschuiven. In een besloten setting kan men deelnemen aan groepsgesprekken waarbij persoonlijke thema’s als vriendschap, ouder worden en dankbaarheid aan bod komen. Belangrijke dingen die er toe doen als je ouder wordt, het hoeft niet zwaar te zijn maar soms is het fijn om het er eens met leeftijdsgenoten over te hebben.

Forumbibliotheek Haren, Brinkhorst 3 Haren
28 september / 19 oktober / 16 november / niet in december I 10.00 – 11.30 uur I gratis

De toegang tot deze ochtend is gratis. Opgave is mogelijk bij Anneke de Koning door te bellen naar 06 52795075 of te mailen naar annekedekoningmc@gmail.com .

Er is ook een BreinBieb aanwezig in de bibliotheken in Bedum, Delfzijl, Hoogezand en Veendam.

Bron en meer info op https://forum.nl/nl/breinbieb-collectie

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.