Maakt u het verschil? Groeiende vraag naar mentoren die mensen ondersteunen die er alleen voor staan

Zelfredzaamheid als uitgangspunt voor overheidsbeleid moet onder andere de stijgende kosten van de langdurige zorg in de hand houden. Mensen die door ziekte of een beperking niet goed voor zichzelf kunnen opkomen, dreigen door deze veronderstelling van zelfredzaamheid tussen wal en schip te raken. Om deze kwetsbare groep te ondersteunen, is er een groeiende vraag naar mentoren. Daarom start Mentorschap Nederland samen met de aangesloten stichtingen de campagne Maakt u het verschil? Doel is het werven van nieuwe mentoren.
Vanaf zaterdag 29 september zijn op NPO Radio 1, NPO Radio 4 en NPO Radio 5 radiospotjes te horen waarin een mentor vrijwilligers oproept om ook mentor te worden. Ook vertelt een cliënte wat haar mentor voor haar betekent. “We hopen met deze campagne veel nieuwe mentoren te werven, want hun werk maakt het verschil”, zegt Nico Heinsbroek, directeur van Mentorschap Nederland.

Groei behoefte mentoren
De behoefte aan mentoren groeit sterk en dat blijft de komende jaren zo. Veranderingen in de samenleving en in de zorg leiden ertoe dat mensen met dementie, een verstandelijke of psychische beperking er vaker alleen voor staan. De verwachting is dat in 2020 ongeveer 10.000 mensen een mentor nodig hebben. Soms kan een familielid of iemand uit het sociale netwerk mentor worden. Als er Als er geen familie of netwerk is, dan is mentorschap op basis van vrijwillige inzet gewenst. Mentorschap Nederland wil deze kwetsbare mensen ondersteunen door hen te koppelen aan een vrijwillige mentor. Een mentor is de wettelijke, door de kantonrechter aangestelde vertegenwoordiger van zijn cliënt. “Om in de groeiende vraag naar mentoren te blijven voorzien, hebben we in 2019 600 nieuwe mentoren nodig”, zegt Nico Heinsbroek.

Campagne
De campagne Maakt u het verschil? beoogt voornamelijk mentoren te werven, maar wil ook de bekendheid bij publiek en zorgaanbieders met mentorschap vergroten. Marinka de Haan vertelt in een radiospotje wat de vrijwilligers van Mentorschap Nederland allemaal doen. In het tweede radiospotje vertelt cliënte Anja wat het hebben van een mentor voor haar betekent. “Door mijn beperking heb ik moeite met het nemen van beslissingen. Ik heb geen familie die mij daarbij kan helpen. Mijn mentor Saskia is mijn vertrouwenspersoon en helpt mij bij het nemen van de nodige beslissingen.” Wat mentorschap precies is en wat een mentor doet, is een complex verhaal. Daarom heeft Mentorschap Nederland een animatiefilmpje laten maken dat uitlegt wat mentorschap inhoudt.
Meer informatie over mentorschap op https://www.mentorschap.nl/ Daar zijn ook vanaf 29 september de radiospotjes te beluisteren. Of kijk op het animatiefilmpje: Mentorschap Nederland – Maakt u het verschil?
https://www.youtube.com/watch?v=lOEaXWGYf1o

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.