Mensen met dementie hebben vaak goede herinneringen aan de Sint uit hun jeugd. Het Sinterklaasfeest is daarom een mooie gelegenheid om die herinneringen samen op te halen.

Mensen met dementie hebben vaak goede herinneringen aan de Sint uit hun jeugd. Het Sinterklaasfeest is daarom een mooie gelegenheid om die herinneringen samen op te halen.

Laat Sinterklaas de herinnering vieren – tip van Anneke van der Plaats
Citaat website 18 november 2018:

“Wanneer de Sint op bezoek komt bij iemand met dementie dan moet hij er rekening mee houden dat zo iemand nog even echt in Sinterklaas en Zwarte Piet gelooft. Dus hij moet erg vriendelijk zijn en Piet mag er niet te dreigend uitzien. Wat leuk zou zijn, is dat Sinterklaas de persoon met dementie bij zich roept. Hij gaat die persoon dan onderhouden over iets stouts dat hij/zij vroeger als kind heeft gedaan. Iedereen (met of zonder dementie) weet nog wel een bijzonder voorval uit zijn/haar jeugd dat zowel stout als leuk of moedig was en vaak weet de naaste familie dat ook nog.
Voor mensen met dementie is het een mooie sensatie dat Sinterklaas daar weet van blijkt te hebben. Hij spreekt de persoon met dementie hier ernstig en ook geestig op aan. Eerst een beetje vermanend en daarna op een grappige manier. De persoon in kwestie komt uiteindelijk als een soort held naar voren en krijgt na het standje een pluim.
Ik deed dat in het verpleeghuis ook altijd met de bewoners. Ik viste dan bij de familie of kinderen uit wat er gebeurd was, en de mensen met dementie vonden dat prachtig”

Haal samen herinneringen op
1.Blader samen door het Kijkboek ‘Hoor wie klopt daar’.
2.Geef een herinnering cadeau
3.Maak een levensverhaal
4.Er zijn historische DVD’s
5.Spellen om herinneringen mee op te halen
6.Favoriete jeugdmuziek
7.Verhalen over vroeger

Meer informatie
Er zijn winkels of googlen op internet kan ook.

U kunt vast ook terecht voor een advies bij de verpleegkundigen of verzorgenden in een verpleeghuis of andere vorm van wonen of bij uw verpleegkundige of casemanager dementie als uw ouders of familie met dementie thuis woont. Een website is bijvoorbeeld https://www.dementie-winkel.nl

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.