Oldambt schenkt aandacht aan de Week van de Jonge Mantelzorg

In de week van 3 tot 9 juni is het de Week van de Jonge Mantelzorg, waarin jonge mantelzorgers extra in het zonnetje worden gezet. Het doel van deze week is om extra aandacht en ondersteuning te bieden aan jonge mantelzorgers. Tegelijk is het voor de jongeren een goed moment om even te ontspannen.
Bron Gemeente Oldambt 28 mei 2019 op https://www.gemeente-oldambt.nl

Jonge mantelzorgers in Nederland
Een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland heeft een ouder met psychische of lichamelijke problemen, een verslaving of een beperking. Vaak hebben zij verantwoordelijkheden die helemaal niet passen bij hun leeftijd. De impact hiervan mag niet onderschat worden. Het vroegtijdig zorgdragen voor een familielid kan verschillende gevolgen hebben. Jongeren die thuis met een zorgsituatie te maken hebben, vinden het soms zwaar om dit te combineren met school of een vrijetijdsbesteding. Schoolverzuim, weinig contact met leeftijdsgenoten, matige cijfers en een onjuist zelfbeeld zijn slechts enkele gevolgen hiervan.

Jonge Helden in Oldambt
De gemeente Oldambt noemt de jonge mantelzorgers in haar gemeente voortaan Jonge Helden. Deze term spreekt de jeugd meer aan en geeft goed de waardering en bewondering weer die we hebben voor de jonge mantelzorgers. De gemeente zet, samen met welzijnsorganisatie SWO, de komende jaren extra in op de ondersteuning van jonge mantelzorgers. Momenteel worden er gastlessen voorbereid voor op de basisscholen in Oldambt.

Week van de Jonge Mantelzorg in Oldambt
We schenken in Oldambt ook aandacht aan de Week van de Jonge Mantelzorg. Op dinsdag 4 juni organiseert jongerencentrum t’ Spoor een superhelden-filmavond, genaamd Superhero Movienight. Deze avond is voor iedereen vanaf 12 jaar. De entree is gratis en de avond begint om 19.30 uur. Iedereen die het leuk vindt om hierbij te zijn, mag langskomen.

Activiteiten in de Provincie Groningen
In de provincie Groningen worden er ook activiteiten georganiseerd voor de jonge mantelzorgers. Zo is er op zaterdag 8 juni van 14.00 tot 18.00 uur een festival in het stadslab – suikerunieterrein in Groningen. Dit festival wordt georganiseerd door Expertteam Jonge Mantelzorg Groningen (JMZ) en gecoördineerd door CMO STAMM. Het Expertteam Jonge Mantelzorg Groningen (JMZ) bestaat uit verschillende leden van gemeenten en welzijnsorganisaties in de provincie Groningen. Tijdens het JMZ-festival zijn er leuke workshops, optredens en een barbecue. Ken jij jonge mantelzorgers of ben jij jonge mantelzorger en lijkt het je leuk om hier bij te zijn, kijk dan voor meer informatie op: https://mantelzorggroningen.nl/voor-jongeren/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.