Samen koken door jong én oud smaakt naar méér bij Oud Cuisine

Het water liep jong én oud onlangs uit de mond bij de eerste editie van Oud Cuisine. “Iedereen was verbaasd hoe lekker het smaakte en hoe mooi de gerechten eruitzagen op het bord”, vertelt mede-initiatiefnemer Siko Oud. Hij is één van de jongeren die samen met 12 ouderen op zondag 7 juli opnieuw kookt in De Globe. De vertegenwoordiger van WIJ Groningen in het gemeentelijk gebiedsteam Centrum dacht mee bij de opzet en het benaderen van senioren die het leuk vinden om nieuwe contacten op te doen.

Oud Cuisine, wat is dat precies? “Een pop-up restaurant dat één keer per maand opengaat. Daarin koppelen we een jongere aan een oudere waarbij het hele gezelschap samen kookt onder begeleiding van een chef-kok”, aldus Siko.

Hij bedacht het idee samen met zijn vrienden Piet Croockewit en Cas Klatte. “Het zaadje voor Oud Cuisine is ongeveer een jaar geleden geplant. Zelf werkte ik in de horeca en thuiszorg. Piet en Cas hadden een bijbaantje in een verzorgingscomplex.”

Individualisering
Daar zagen ze dat veel ouderen het gevoel kregen buiten de maatschappij te staan. Anderen hadden nog wel een taak zoals meehelpen met koken. Ze leefden er zichtbaar van op. “Ouderen kunnen vaak meer dan ze zelf denken. Als ze in de benen komen, ontstaan mooie dingen. Het leek ons vrij vanzelfsprekend om dit idee samen op te pakken. Volgens ons is het belangrijk om elkaar te blijven vinden in de buurt nu sociale netwerken verdwijnen, ouderen steeds langer thuis wonen en mensen individualiseren.”

Sponsors
In januari gingen ze dan ook aan de slag met het werven van fondsen en sponsors. Bovendien hielp de website https://voordeouderen.nl/nl/ met crowdfunding om het idee mogelijk te maken. Via via kwamen de initiatiefnemers ook uit bij een medewerker van WIJ Groningen die meedraait in het gemeentelijk gebiedsteam Centrum. “Zij gaf ons tips en hielp met het verzamelen van adressen. Samen met deze medewerker en WerkPro belden we onder meer aan bij ouderen in het verzorgingscomplex Bernlef in Paddepoel en het Rode Weeshuishofje.”

Geen medelijdenproject
“De ouderen daar reageerden wisselend, het bleek best moeilijk om hun vertrouwen te winnen. We merkten dat we andere woorden moesten gebruiken dan bij het benaderen van sponsors. Eenzaamheid is een taboe en het is wat ons betreft ook geen medelijdenproject. We willen een positieve boodschap brengen. We vroegen daarom: heeft u zin om samen met ons te koken voor buurtbewoners en andere ouderen en jongeren te leren kennen? Dan hebben we uw hulp nodig om het restaurant te kunnen laten draaien.” Niks mis mee, zo’n boodschap.

Uitdagende gerechten
Op Eerste Pinksterdag lieten de organisatoren zodoende 12 ouderen ophalen die zichzelf om 15.00 uur een schort ombonden in de keuken van De Globe aan het A-kerkhof. “Een vriend van ons, Frank van der Waals, is kok. Hij had alle recepten opgesteld en de stapjes om die te maken uitgeschreven. Soms was het koken wel even pittig omdat er allemaal uitdagende gerechten op het menu stonden die ouderen én jongeren zelf nooit eerder maakten.” Zoals Polenta met gegrilde groenten en oesterzwammen en klassieke zelfgedraaide gehaktballen met een crème van pastinaak.”

Overzicht
De andere jongeren die het diner hielpen bereiden waren medestudenten van de initiatiefnemers. Samen met de ouderen en 20 uitgenodigde gasten ging iedereen om 18.00 uur aan tafel. “Daarbij stimuleerden we deelnemers van alle leeftijden om te mixen en samen te eten. Het ging allemaal heel goed. Van tevoren was ik een beetje bang voor het mislukken van het eten of problemen in de groep. Dat gebeurde allemaal niet, al verliep het wat chaotisch. Maar de kok hield overzicht, hij wist precies wanneer dingen in de oven of op de gaspitjes moesten.”

Wachtlijst
Dit smaakt volgens Siko naar méér, ondertussen is er zelfs al een wachtlijst. “Het nadeel is dat we maar met een klein groepje initiatiefnemers zijn, we willen graag dat meer mensen dit gaan doen. We hopen dat ons idee een blauwdruk wordt dat we kunnen verspreiden onder meer jongeren en ouderen. Met de medewerker van WIJ Groningen zijn we ook in gesprek hoe we ons initiatief kunnen verduurzamen en uitbreiden. Wij gaan graag met anderen om tafel om ze helpen bij het opzetten van meerdere groepjes.”

Gezellig
Want het organiseren vergt veel tijd. “Maar als je iets leuk vindt, voelt het niet als inspanning”, ervaren de initiatiefnemers. “In plaats van met vrienden een biertje te drinken op de bank en een film te kijken, is het ook gezellig om te praten over dit project. En het is voor ons ook een leerproces. Zo weten we nu dat het programma compacter moet. De vorige keer stonden we om half 12 nóg af te wassen.” Alle ouderen lagen toen al thuis op één oor.

Informatie en contact
Contact opnemen met Oud Cuisine kan via oudcuisine@gmail.com . Zie ook: https://www.facebook.com/Oud-Cuisine-464445054117085/
Bron https://gemeente.groningen.nl/actueel/nieuws – 5 juli 2019

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.