Verhalen van pensionado’s die zich geen pensionado voelen

Graag werkte ik mee aan het verzoek van Bert Koster (internetcolumnist en tekstschrijver) om “mijn verhaal” op zijn website te zetten.

Op zijn website bij pensionado’s staan verhalen van mensen; mensen die na hun 65ste nog actief in het leven staan.

De verhalen dragen bij aan de beeldvorming dat de meeste ouderen maatschappelijk actief zijn en niet tot de zgn. “kwetsbare ouderen” horen. En dan hebben we het over een dikke 90 pct. van mijn leeftijdsgenoten (en ouder). Zullen we nu maar ophouden mensen in een “hokje” te zetten of bij een “doelgroep” onder te brengen? Ook definities als “YEP’s” of “vitale ouderen” dragen bij tot “stigmatisering”  van mensen die vitaal zijn maar ook tot mensen die niet vitaal zijn. Tja, maar ik ben een Fries en dat heeft ook zo zijn voor- en nadelen om tot deze “doelgroep” bestempeld te worden.

Bijzonder voor mij omdat ik namelijk achtereenvolgens hoorde  tot de generatie jongeren, generatie middelbare leeftijd en de generatie ouderen. En, toen zo maar tot de 3de generatie namelijk de jongere ouderen en nu op weg naar de 4de generatie (ouderen). Kortom, ik heb nu 4 stempeltjes.

Laat onverlet dat we de plicht als samenleving hebben, te denken aan en te denken over hoe we de andere 10 pct. een aangenaam leven kunnen (blijven) bezorgen. Ja toch?

Meer info op https://bert-koster.nl/ en https://bert-koster.nl/vm-pensionados/ en wie mijn verhaal wil lezen op https://bert-koster.nl/2020/10/01/eelke-wiersma-zet-zich-in-voor-mensen-met-dementie-in-groningen/
Meer informatie over visie en dementie op https://www.mensenmetdementiegroningen.nl/dementie/visie/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.