Familieparticipatie in verpleeghuizen in het licht van personeelskrapte – Kaders informele zorg

Wat is mogelijk voor vrijwilligers en mantelzorgers ?

Mag een mantelzorger insuline spuiten bij een vader of moeder in een verpleeginstelling? Mag een dochter inzage in het zorgplan van haar moeder? En wat mogen vrijwilligers wel of niet doen als het om zorghandelingen gaat? Hoe zit het met aansprakelijkheid?
In april verscheen de notitie “Grenzen verkennen – anno 2024 over de wettelijke kaders en juridische aspecten van informele zorg”. Een update uit 2016 met:

• Vragen uit de praktijk
• Mantelzorger: wetteksten en kaders
• Vrijwilligers: wetteksten en kaders
• Aansprakelijkheid
• Begrippenlijst
• Tips

Er zijn veel vragen over dit onderwerp. Deze notitie biedt zorgorganisaties en zorgverleners houvast geven in een uitdagende tijd. Er zijn wetten en juridische aspecten waar je rekening mee moet houden.

En tegelijkertijd kan er soms meer dan je denkt. Er zijn al veel inspirerende voorbeelden. Denk aan mantelzorgacademies waar mantelzorgers verpleegtechnische handelingen leren uitvoeren. Of aan een vrijwilliger die in de zomerperiode meehelpt om een bewoner te douchen, zodat die bewoner ook in de zomerperiode een vast en vertrouwd gezicht kan zien.
Met deze geactualiseerde notitie worden zorgorganisaties en zorgmedewerkers geïnformeerd en geïnspireerd om met concrete stappen aan de slag te gaan. Daarnaast wordt ook benadrukt om vooral met elkaar in gesprek te gaan. Door een open gesprek over verwachtingen en grenzen komen cliënt, mantelzorger en zorgverlener tot maatwerk.
Lees meer in de Notitie grenzen verkennen informele zorg 2024

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.