Deelnemers gezocht – leefomgeving van thuiswonende ouderen met geheugenproblemen

Onderzoek naar uw leefomgeving
Er zijn steeds meer ouderen met geheugenproblemen. Ook deze ouderen willen vaak graag thuis blijven wonen. In dit project kijken we hoe de woonomgeving geschikter kunnen maken, samen met ouderen zelf, hun naasten, verzorgers en zorgprofessionals. In de eerste fase van het onderzoek willen we de leefomgeving van thuiswonende ouderen met geheugenproblemen in kaart brengen.

Wie kan deelnemen?
We zijn op zoek naar ouderen die:
Zelfstandig wonen; alleen of met iemand samen
Geheugenproblemen ervaren (in de breedste zin van het woord)
65 jaar of ouder zijn

Het onderzoek
Als u meedoet aan het onderzoek, duurt dat totaal ongeveer een maand voor u. De onderzoekers zullen u twee keer thuis bezoeken, of op een andere plek als u dat prettiger vindt. Tijdens het eerste bezoek van ongeveer een uur zullen de onderzoekers u vragen deel te nemen aan:
1.Eerste bezoek bij u thuis
Het invullen van een vragenlijst met algemene gegevens over uzelf. Het duurt ongeveer 15 minuten om de vragenlijst in te vullen.
Een wandelinterview, waar u de onderzoekers voor u bekende plekken uit uw leefomgeving laat zien, en over uw ervaringen vertelt. Dit interview zal worden opgenomen door middel van een geluidsopname.
2.Tussen de twee bezoeken in, vragen we u het volgende te doen
Een GPS-tracker meenemen tijdens veertien opeenvolgende dagen. U krijgt dit apparaatje van het onderzoeksteam, en het legt de routes die u buiten uw huis neemt vast. Het onderzoeksteam zal u uitleggen hoe het apparaatje werkt. De GPS-tracker is veilig om te gebruiken en
heeft geen effect op andere (medische) apparaten.
Twee weken lang een dagboek bijhouden met de activiteiten die u elke dag onderneemt. Het invullen van het dagboek duurt 5 tot 10 minuten per dag.
3.Tweede bezoek bij u thuis
Een diepte-interview, waar u vertelt over uw activiteiten, en de plekken waar u normaal gesproken heen gaat. Ook dit interview zal worden opgenomen door middel van een geluidsopname en duurt ongeveer een uur.
De onderzoekers zullen alle activiteiten aan u uitleggen. Het is belangrijk dat u weet dat we in uw verhaal en uw activiteitenpatroon geïnteresseerd zijn. Er zijn dus geen ‘goede’ of ‘foute’ antwoorden. Alle informatie die u met ons deelt is waardevol. Als er nieuwe informatie over het onderzoek is die belangrijk voor u is, laat de onderzoeker dit aan u weten. U wordt dan gevraagd of u blijft meedoen.

Contactinformatie
Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen met:
Prof. dr. Louise Meijering – projectcoördinator
Telefoon: 050 36 38606
mail: l.b.meijering@rug.nl
Meer informatie
https://www.rug.nl/wonen-met-geheugenproblemen

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.